Je hypotheek verhogen voor verbouwing

Je hypotheek verhogen voor verbouwing

Door het verbouwen van je huis kun je jouw wooncomfort verbeteren. Door de hoge energieprijzen kun je beter ook gelijk kijken naar mogelijkheden om te verduurzamen. Door het combineren van het verbouwen en het verduurzamen, kun je het verhogen van het woongenot combineren met het flink besparen op de energielasten. Het verbouwen en het verduurzamen kun je goedkoop meefinancieren in je hypotheek.

Met een tweede hypotheek kun je tegen een lage hypotheekrente de verbouwing financieren. Voor deze hypotheek moet je opnieuw naar de notaris. Wij helpen jou graag met het regelen van een tweede hypotheek. Samen met jou zoeken wij naar de geldverstrekker met een hypotheek met de beste condities tegen lage maandlasten.

Het Florijnhuys Groningen Hypotheekadvies

Tweede hypotheek afsluiten om je hypotheek te verhogen

Je kiest voor een tweede hypotheek als je overwaarde in je huis hebt. Geldverstrekkers zijn bereid om jou een extra bedrag te lenen met het huis in onderpand. Hierdoor betaal je een lagere rente in vergelijking met bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het door de tweede hypotheek beschikbare bedrag komt in een bouwdepot. Uit dit depot kun je een verbouwing aan je huis financieren of je huis laten verduurzamen.

Hoe gaat het aanvragen van een tweede hypotheek voor het verbouwen of het verduurzamen?

Een tweede hypotheek is een extra lening naast de bestaande hypotheek. Mogelijk is het niet verstandig om een tweede hypotheek af te sluiten, maar moet je juist de bestaande hypotheek openbreken en de bestaande hypotheek en de nieuwe lening overzetten naar een nieuwe hypotheek. In beide gevallen vragen we een nieuwe hypotheek aan. De geldverstrekker zal dus vragen om werkgeversverklaringen en er wordt een afspraak gemaakt bij de notaris voor het registreren van de hypotheek op het huis. Het gehele proces regelen wij uiteraard voor jou.
Nadat de hypotheek geregeld is, komt het extra bedrag voor de verbouwing in een depot. Rekeningen van de aannemer kun je vervolgens betalen vanuit het depot. Zodra je geld hebt opgenomen uit het depot, betaal je hier ook hypotheeklasten over.
Door de hoge energiekosten wordt het verbouwen vaak gecombineerd met het energiezuiniger maken van het huis. Dat kan door het kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen en door het goed isoleren van het huis. Het combineren van werkzaamheden raden we jou ook aan, want later nog weer een extra hypotheek aanvragen zorgt voor onnodig extra kosten.

Het Florijnhuys Groningen Hypotheekadvies
Het Florijnhuys Groningen Hypotheekadvies

Tips voor het financieren van een verbouwing of het verduurzamen

 • Laat je adviseren over het oversluiten van de hypotheek
 • Win advies in van een energie-expert voordat je investeert in duurzaamheid. Je wilt namelijk het meeste rendement uit je geïnvesteerde euro’s
 • Houd rekening met een stijgende inflatie. Neem liever een ruimere tweede hypotheek
 • Wil je de kosten van de tweede hypotheek zo laag mogelijk houden? Kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek is een optie
 • Combineer meerdere verbouwingen, zo voorkom je dat je vaker kosten moet maken voor het afsluiten van een tweede hypotheek
 • Vergeet het aanvragen van een subsidie niet
 • Zonnepanelen zijn vanaf 1 januari 2023 zonder btw te koop

Een bouwdepot voor het verbouwen en het energiezuiniger maken van je huis

De hoogte van de extra hypotheek stem je af op de investeringen die blijken uit de offerte van de aannemer. Het leenbedrag krijg je gestort in een bouwdepot. De facturen voor het verbouwen gaan direct ten laste van het bouwdepot. Ook als je zelf kosten voorschiet, kun je deze bedragen verrekenen met het depot. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Als na de verbouwing en de verduurzaming nog geld overblijft, wordt het resterende bedrag gebruikt als aflossing op de hypotheekschuld.

Onder voorwaarden heb je recht op een subsidie voor het verduurzamen van je huis. Hier lees je meer over op de website van de Rijksoverheid.

Hypotheek onderhands verhogen

Bij het kopen van een huis kun je bij de notaris kiezen voor een verhoogde inschrijving. Dat betekent dat je via de notaris al vast laat leggen dat je een hogere hypotheekschuld op het huis kunt plaatsen. Dit heeft als voordeel dat je tot het verhoogde bedrag niet naar de notaris hoeft als je een extra hypotheek nodig hebt. Voor het onderhands verhogen van je hypotheek moet je wel bij dezelfde geldverstrekker blijven. De extra hypotheek moet je dus bij dezelfde bank afsluiten.

Hypotheek verhogen voor een keuken

Met overwaarde in je huis kun je bijvoorbeeld een tweede hypotheek afsluiten voor het plaatsen van een nieuwe keuken. Hierbij is het wel belangrijk om ook gelijk te bekijken of er ook nog andere wensen zijn. Mogelijk is het verstandig om ook gelijk een extra bedrag te lenen voor het isoleren, het plaatsen van een warmtepomp en zonnepanelen.

Hypotheek verhogen voor de tuin

Wist je dat je ook voor het aanleggen van een tuin een hypotheek kunt afsluiten? Je tuin is namelijk ook een onderdeel van je bezit. Het aanleggen of het inrichten van een tuin is kostbaar, met een tweede hypotheek kun je tegen lage maandlasten de kosten meefinancieren in de hypotheek. Onder voorwaarden is de betaalde hypotheekrente ook gewoon aftrekbaar.

Meer informatie over het verhogen van je hypotheek of het aanvragen van een bouwdepot?

Wat je moet weten over een bouwdepot, nemen wij jou graag in mee:

 • Een bouwdepot heeft een maximale looptijd van twee jaar
 • Met het bedrag wat er na de verbouwing nog in zit verlaag je de hypotheekschuld
 • Het financieren van een verbouwing met een bouwdepot kan verplicht zijn
 • Houd liever een te ruim bedrag aan. Zo voorkom je een tekort
Hoeveel kun je extra aan hypotheek krijgen voor een verbouwing?

Wat je extra aan hypotheek kunt krijgen voor een verbouwing, hangt van twee factoren af. Ten eerste is de maximale hypotheek afhankelijk van de hoogte van je inkomen en van bepaalde vaste lasten. Volgens de geldverstrekker moeten de hypotheeklasten voor jou betaalbaar zijn. Ten tweede is de maximale extra hypotheek ook afhankelijk van de waarde van het huis. Je moet voldoende waarde in het huis hebben.

Wat kost het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing?

Ook bij het afsluiten van een tweede hypotheek maak je advies- en bemiddelingskosten en moet je opnieuw naar de notaris. De geldverstrekker kan daarnaast ook nog een taxatie verplichten. Aan kosten kun je uitgaan van een bedrag tussen €3.500 en €5.000.

Mag je zonder een vergunning verbouwen?

Ook bij het afsluiten van een tweede hypotheek maak je advies- en bemiddelingskosten en moet je opnieuw naar de notaris. De geldverstrekker kan daarnaast ook nog een taxatie verplichten. Aan kosten kun je uitgaan van een bedrag tussen €3.500 en €5.000.

Kan ik mijn hypotheek verhogen om te verduurzamen?

Je kunt een hogere hypotheek krijgen als je geld investeert in het verduurzamen van je huis. Kopers van een huis mogen maximaal 100% van de koopsom financieren. Een hypotheek tot 106% van de waarde van het huis is mogelijk, als het meerdere boven de koopsom wordt gebruikt voor het verduurzamen.

Wat kost het verduurzamen van mijn huis?

De kosten voor het verduurzamen zijn afhankelijk van wat er moet gebeuren. Voor een oudere woning moet je rekenen op tienduizenden euro’s voor het isoleren van het huis en het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen en een waterpomp. Een deel van de investering kun je terugkrijgen door subsidies waar je recht op kunt hebben.

Kan ik een extra hypotheek afsluiten voor het plaatsen van zonnepanelen?

Voor het betalen van zonnepanelen voor op het dak van je huis, kun je gebruik maken van een tweede hypotheek. Door de besparing op de energiekosten kun je de hypotheeklasten mogelijk volledig compenseren. Vanaf 2023 betaal je geen btw meer over zonnepanelen.

× WhatsApp