Overwaarde huis opnemen

Overwaarde huis opnemen

Is je woning de afgelopen jaren gestegen in waarde? En wil je de overwaarde opnemen, maar weet je niet hoe? De overwaarde kun je op verschillende manieren gebruiken: het verbouwen of verduurzamen van je woning, investeren in een beleggingspand of onderneming, het betalen van een (dure) studie, schenken aan kinderen, die lang gedroomde reis maken óf toch die droomauto te kopen.

Wat is overwaarde?
Overwaarde is de marktwaarde van je huis verminderd met de hypotheekschuld. Overwaarde ontstaat door stijgende huizenprijzen en/of door het aflossen op je hypotheekschuld. Zeker met de sterke stijgingen van de afgelopen jaren, kun je in enkele jaren veel overwaarde realiseren. Door het verhogen van de bestaande hypotheek op het huis, kun je een voorschot krijgen op de overwaarde. Waar je het geld aan besteedt, mag je meestal zelf bepalen. De overwaarde opnemen en niet besteden aan het huis, zorgt ervoor dat je over de betaalde hypotheekrente en gemaakte kosten voor de aanvullende hypotheek geen belastingvoordeel krijgt.

Het Florijnhuys Hypotheek adviseur Groningen

Overwaarde gebruiken

Er zijn veel verschillende bestedingsdoelen te bedenken voor de overwaarde. De overwaarde is je eigen geld, waar je zelf een besteding voor mag bedenken. Door het opnemen van deze waarde verhoog je de hypotheeklasten, maar het voordeel is dat het op deze manier lenen van geld veel goedkoper is dan andere leenvormen. Een hypotheek voor het opnemen wordt ook wel een tweede hypotheek, opeethypotheek, krediethypotheek of een verzilverhypotheek genoemd. De overwaarde kun je ook als extraatje op je bankrekening zetten.

Ben je niet tevreden met je huidige hypotheek? Je kunt je hypotheek oversluiten en ook gelijk een deel van de overwaarde uit laten betalen.

Met de overwaarde het huis verduurzamen

Door het opnemen van de overwaarde ontstaan extra maandlasten. Toch kan het opnemen van de overwaarde jou ook geld opleveren. Door het investeren in energiebesparende maatregelen kun je de extra hypotheeklasten vaak volledig opvangen met de besparing aan energielasten. Door de hoge prijzen van energie kun je er financieel dus zelfs beter van worden. Je houdt maandelijks geld over en je verbetert ook nog het energielabel van je huis. Een beter energielabel zorgt weer voor een hogere verkoopwaarde van je huis.

Hoeveel overwaarde mag ik opnemen?

Wat je maximaal aan overwaarde op mag nemen is afhankelijk van het bestedingsdoel en het verschilt ook per bank. Een extra hypotheek voor een verbouwing zorgt waarschijnlijk ook voor een hogere marktwaarde van je huis. Bij een dergelijke besteding kun je meer opnemen dan wanneer je het geld gebruikt voor het kopen van een camper of een auto. Samen met onze hypotheekadviseurs kun je bepalen welk deel van de overwaarde je wilt opnemen. Kies je voor verkopen met overwaarde? Dan krijg je de overwaarde op je rekening gestort.

Je huis verkopen zonder een nieuw huis te kopen

Het incasseren van de overwaarde zonder opnieuw kopen zijn fiscale regels aan gebonden. De overwaarde laten uitbetalen, ziet de Belastingdienst als het toevoegen van de overwaarde aan je spaarvermogen. Daarnaast kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door deze regeling moet je overwaarde weer gebruiken voor de volgende koopwoning. Als je dat niet doet, heb je geen of minder recht op hypotheekrenteaftrek. Duurt het kopen van de volgende woning langer dan drie jaar? Dan geldt de bijleenregeling niet meer. Koop je een duurder huis? Je kunt de hypotheek verhogen tot het bedrag dat je nodig hebt.

Je kunt je huis ook verkopen en terug huren van de koper. Er zijn meerdere constructies mogelijk. Wat voor jou de beste optie is, bespreek je met de onafhankelijk hypotheekadviseur. Voor jou kan een krediethypotheek aantrekkelijker zijn.

Het Florijnhuys Hypotheekadvies en financieel advies Groningen
Het Florijnhuys Groningen Hypotheekadvies

Wat kost overwaarde opnemen?

De kosten voor het opnemen van de overwaarde moeten het voordeel niet overtreffen. Door de kosten die vastzitten aan het afsluiten van een extra hypotheek, kan het soms niet uit om bijvoorbeeld een laag bedrag van minder dan € 10.000 aan overwaarde op te nemen. Voor dat soort leningen zijn er andere financiële oplossingen. De kosten waar je rekening mee moet houden, zijn de volgende:

• Afsluitkosten
• Taxatiekosten
• Advieskosten
• Notariskosten

In totaal kun je uitgaan van € 4.000 tot € 4.500 aan kosten. Onder voorwaarden zijn deze kosten deels aftrekbaar, je kunt dus een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst.

Vrijblijvend kennismaken?

Je kunt bij ons altijd op een laagdrempelige manier vrijblijvend kennismaken. Dit kan bij ons op kantoor, bij jou thuis of op de zaak. Ook telefonisch afspreken of online via beeldbellen is mogelijk. Tijdens een kosteloos oriëntatiegesprek kunnen we samen de haalbaarheid van je wensen bespreken. Ook kunnen we dan alvast een indicatie geven van de maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten. Heb je ook nog vragen over de woning verhuren? Ook daar kunnen we je advies over geven.

Het Florijnhuys Hypotheek adviseur Groningen

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Overwaarde in je huis neem je op door het afsluiten van een extra hypotheek. De bank geeft jou als het ware een voorschot op de overwaarde in je huis. Na het afsluiten van de tweede hypotheek (krediethypotheek) krijg je de overwaarde uitgekeerd. Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld gebruiken voor het verduurzamen van je huis of voor een verbouwing. Je kunt er ook voor kiezen om het geld niet in het huis te investeren. Je koopt bijvoorbeeld een camper of je vult jouw pensioeninkomen ermee aan.

Hoe kun je overwaarde opnemen?

De overwaarde uitbetalen kan een hypotheekadviseur jou bij helpen. Een bank is graag bereid om een deel van de overwaarde aan jou uit te keren. Jij betaalt vervolgens hypotheekrente over het opgenomen bedrag. Je neemt de overwaarde namelijk op via een hypotheek op je huis. Je neemt bijvoorbeeld €50.000 aan overwaarde op voor extra geld naast jouw pensioeninkomen. Of je gaat met de overwaarde een sabbatical leave financieren.

Overwaarde opnemen hoe werkt dat?

De overwaarde in je huis zit vast in de stenen. Je huis verkopen is één van de manieren om te profiteren van de overwaarde. Het kan ook zonder het verkopen van je huis. Je neemt een extra hypotheek op het huis en de bank keert een deel van de overwaarde aan je uit. Je kunt de overwaarde investeren in het huis, maar je kunt het geld ook naar eigen inzicht besteden. Het is jouw geld, dus jij bepaalt ook wat je ermee gaat doen.

Hoe overwaarde opnemen?

Je overwaarde opnemen begint met een adviesgesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Na het gesprek weet je wat de mogelijkheden zijn en wat een extra hypotheek op het huis jou per maand kost. De hypotheekadviseur vraagt de extra hypotheek aan en jij moet nog naar de notaris voor het plaatsen van een handtekening onder de hypotheekakte. Daarna is het geregeld en krijg je de overwaarde beschikbaar in een bouwdepot, tenminste als je kiest voor het investeren van het geld in jouw huis. Wil je de overwaarde anders besteden? Ook dat is mogelijk. In dat geval maakt de bank de overwaarde over naar jouw betaalrekening.

Hoe kun je overwaarde opnemen?

Overwaarde opnemen doe je met een tweede hypotheek op het huis. Jouw hypotheekadviseur spreekt eerst met jou door hoe het werkt en hoeveel je op kunt nemen. Ook bespreek je wat de extra hypotheek jou per maand gaat kosten. De volgende stap is het aanvragen van een offerte en vervolgens zorgt de hypotheekadviseur ervoor dat de hypotheek rond komt. Zo snel mogelijk ontvang je een uitnodiging van de notaris voor het plaatsen van een handtekening en je kunt de overwaarde incasseren.

Het Florijnhuys helpt je graag!

Op zoek naar financieel advies voor je eigen woning of beleggingspand? Bel dan voor meer informatie naar 050 – 211 08 52 of vul ons contactformulier in via onderstaande knop.

× WhatsApp