Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Ben je starter op de woningmarkt en wil je je eerste huis kopen? Goed nieuws! In het voorjaar van 2024 introduceert het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen een fantastische kans voor jou. Als starter maak je nu kans op een aanzienlijke koperskorting van wel €70.000. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je wel aan bepaalde criteria te voldoen. Hier lees je later in dit artikel meer over. Deze unieke regeling is specifiek ontworpen om jou als starter een steuntje in de rug te geven bij je eerste woningaankoop. Wil je direct weten om welke criteria het gaat? Neem dan gerust contact met ons op. Ons eerste adviesgesprek is volledig gratis.

Minister Ollongren laat in haar brief weten de bespreking van beleidsplannen aan het volgende kabinet over te laten, vanwege de demissionaire status. Het nieuwe coalitieakkoord, ondersteund door VVD, D66, CDA en CU, benadrukt het belang van betaalbare woningen voor starters en middeninkomens. Hierbij wordt de focus gelegd op het realiseren van betaalbare huur- en koopwoningen binnen de NHG-grens. Het voorstel voor een Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen sluit naadloos aan bij deze visie, als een strategie om starters op de woningmarkt te ondersteunen.

Starters worden geholpen

De toegang van starters tot de woningmarkt is momenteel ongekend moeilijk, een situatie die in veertig jaar niet is voorgekomen. Om deze uitdaging aan te pakken, introduceert de overheid het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, met een budget van €70 miljoen. Hierbij wordt ook een beroep gedaan op de medewerking van projectontwikkelaars en gemeenten, om zo gezamenlijk starters een helpende hand te bieden bij het realiseren van hun eerste woningaankoop.

Starters krijgen hulp bij kopen eerste woning

Wat is het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen?

Via het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen krijgen starters de mogelijkheid om tot €70.000 korting te ontvangen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, met een maximumprijs van €390.000. Dit aanbod is gericht op huishoudens met een inkomen tot tweemaal modaal. De korting maakt de aanschaf van een eigen woning toegankelijker en wordt terugbetaald aan het fonds bij verkoop van de woning. Minister Hugo de Jonge zet zich in om het fonds spoedig te lanceren, met de eerste woningen die naar verwachting eind 2024 beschikbaar komen.

Als koper doe je niet direct een beroep op het fonds; dit loopt via projectontwikkelaars, corporaties of gemeenten. Voor starters zijn er meerdere regelingen beschikbaar, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Deze omvatten onder meer de Starterslening voor een rente- en aflossingsvrije periode, kopen met korting waarbij de korting en waardestijging bij verkoop terugbetaald worden, en diverse erfpachtconstructies. Ook zijn er opties voor huur met een toekomstige koopoptie of vermogensopbouw tijdens de huurperiode.

Ontwikkelaars moeten 25% van de koperskorting cofinancieren. Deze bijdrage van ontwikkelaars wordt weer teruggeplaatst in het fonds, wat helpt om de revolverende werking van het fonds in stand te houden. Hierdoor blijft het fonds ook voor toekomstige starters beschikbaar en duurzaam.

Hoe werkt het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen?

Het fonds werkt door ontwikkelaars te ondersteunen bij het aanbieden van woningen tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. Ontwikkelaars kunnen een aanvraag indienen bij het fonds voor kopersondersteuning. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat de woningen met een aanzienlijke korting aan starters kunnen worden verkocht.

Wanneer een starter een woning koopt met behulp van het fonds, wordt de korting op de koopprijs gegeven. Deze koperskorting bedraagt maximaal 70.000 euro. Het unieke aan dit fonds is het revolverende karakter: wanneer de woning door de eerste koper wordt doorverkocht, vloeit de koperskorting terug naar het fonds. Dit geld kan dan weer worden gebruikt voor nieuwe kopers, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt en ook toekomstige starters kan blijven helpen.

Door deze opzet zorgt het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen ervoor dat er een continue stroom van betaalbare woningen beschikbaar blijft voor starters. Dit maakt het niet alleen een kortetermijnoplossing, maar ook een duurzame manier om de woningmarkt toegankelijker te maken.

Voor wie is het fonds bedoeld?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen is specifiek bedoeld voor starters met een middeninkomen. Dit betekent dat als je een huishouden hebt met een inkomen tot maximaal twee keer modaal (ongeveer 83.000 euro per jaar), je in aanmerking kunt komen voor de ondersteuning die dit fonds biedt. Het fonds richt zich voornamelijk op het toegankelijk maken van nieuwbouwwoningen die anders mogelijk buiten je bereik zouden liggen door de hoge marktprijzen.

De maximale koopprijs van een woning waarvoor je een aanvraag kunt indienen is vastgesteld op 390.000 euro in 2024. Dit betekent dat je voor een woning met een getaxeerde waarde tot dat bedrag gebruik kunt maken van de koperskorting die het fonds biedt. Het idee hierachter is om ervoor te zorgen dat er een groter aanbod van betaalbare woningen beschikbaar komt voor starters, zonder de marktprijzen kunstmatig op te drijven.

Als starter kun je profiteren van een koperskorting tot maximaal 70.000 euro. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de marktwaarde van de woning, waardoor de koopprijs aanzienlijk lager uitvalt. Deze korting maakt het voor jou als starter makkelijker om de financiering rond te krijgen en je maandlasten beheersbaar te houden.

Voordelen van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen voor starters

Het gebruik van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen biedt verschillende voordelen voor jou als starter op de woningmarkt:

 1. Lagere koopprijs: Door de koperskorting van maximaal 70.000 euro betaal je een aanzienlijk lagere prijs voor je nieuwbouwwoning. Dit maakt het kopen van een huis financieel haalbaarder.
 2. Betaalbare maandlasten: Omdat je minder hoeft te lenen, blijven je maandelijkse hypotheeklasten lager. Dit zorgt voor meer financiële ruimte en minder stress over de betaalbaarheid van je woning.
 3. Revolverend fonds: Het revolverende karakter van het fonds betekent dat de middelen die terugvloeien bij doorverkoop van woningen opnieuw worden ingezet voor nieuwe starters. Dit zorgt ervoor dat ook toekomstige generaties starters kunnen profiteren van betaalbare koopwoningen.
 4. Ondersteuning bij financiering: Het fonds helpt ontwikkelaars om woningen aan te bieden tegen lagere prijzen. Dit vergroot het aanbod van betaalbare woningen en maakt het makkelijker voor jou om een geschikte woning te vinden.
 5. Toegang tot nieuwbouwwoningen: Het fonds richt zich specifiek op nieuwbouwwoningen, waardoor je als starter toegang krijgt tot moderne en energiezuinige woningen die anders mogelijk buiten je bereik zouden liggen.
 6. Stimulering van de woningmarkt: Door het aanbieden van betaalbare woningen helpt het fonds de woningmarkt te stimuleren en meer evenwicht te brengen tussen vraag en aanbod.

Procedure om in aanmerking te komen

Stap 1: Informeer jezelf

Voordat je een aanvraag doet bij het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de voorwaarden en mogelijkheden een hypotheekadviseur kan je hier alles over vertellen. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je financiële situatie, je maximale leenbedrag, en de maandlasten die voor jou haalbaar zijn. Het is ook handig om te weten welke nieuwbouwwoningen in aanmerking komen voor het fonds en of deze woningen passen bij jouw woonwensen.

Stap 2: Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Neem contact op met een hypotheekadviseur of een vertegenwoordiger van het fonds om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek kun je jouw wensen en mogelijkheden bespreken. De adviseur kan je een indicatie geven van de maximale hypotheek die je kunt krijgen en de bijbehorende maandlasten. Dit gesprek is vaak kosteloos en helpt je om een goed beeld te krijgen van je financiële mogelijkheden.

Stap 3: Aanvraag indienen

Als je besluit om gebruik te maken van het fonds, dien je een officiële aanvraag in bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) of Stichting OpMaat. Zorg dat je alle benodigde documenten en informatie paraat hebt, zoals je inkomensgegevens, een overzicht van je huidige financiële situatie, en informatie over de woning die je wilt kopen.

Stap 4: Beoordeling en goedkeuring

Na het indienen van je aanvraag wordt deze beoordeeld door het fonds. Ze kijken naar je financiële situatie, de waarde van de woning, en of je voldoet aan de criteria van het fonds. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestiging en kun je verder gaan met de aankoop van de woning.

Stap 5: Afronden van de aankoop

Zodra je aanvraag is goedgekeurd, kun je verder gaan met het koopproces. Dit omvat het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst, het regelen van de hypotheek, en het inplannen van een afspraak bij de notaris voor de definitieve overdracht. De notaris zorgt ervoor dat alle documenten correct zijn en dat de uitboeking van de hypotheek via het fonds plaatsvindt.

Tips voor het benutten van het fonds

 1. Begin op tijd met oriënteren: Het koopproces kan tijdrovend zijn. Begin daarom ruim van tevoren met oriënteren en het verzamelen van de benodigde documenten.
 2. Schakel een hypotheekadviseur in: Een adviseur kan je helpen om een goed overzicht te krijgen van je financiële mogelijkheden en je begeleiden bij het aanvraagproces.
 3. Houd rekening met bijkomende kosten: Naast de koopprijs van de woning zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden, zoals notariskosten, taxatiekosten, en eventueel verbouwingskosten.
 4. Informeer naar beschikbare nieuwbouwwoningen: Zorg dat je op de hoogte bent van nieuwbouwprojecten in jouw regio die in aanmerking komen voor het fonds. Neem contact op met projectontwikkelaars en makelaars voor meer informatie.
 5. Blijf realistisch: Bepaal van tevoren wat je maximaal kunt en wilt uitgeven aan een woning, en houd je hieraan. Het is belangrijk om een woning te kiezen die past bij jouw financiële situatie en toekomstplannen.

Veelgestelde vragen over het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen

Wat is de maximale koopprijs van een woning die in aanmerking komt?

De maximale koopprijs voor een woning die in aanmerking komt voor het fonds is 390.000 euro in 2024. Dit bedrag is gebaseerd op de betaalbaarheidsgrens die jaarlijks wordt vastgesteld.

Hoeveel koperskorting kan ik krijgen?

Je kunt een koperskorting krijgen van maximaal 70.000 euro. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de marktwaarde van de woning, waardoor de koopprijs lager uitvalt.

Kom ik in aanmerking voor het fonds?

Het fonds is bedoeld voor starters met een middeninkomen, wat betekent dat je huishoudinkomen niet hoger mag zijn dan twee keer modaal (ongeveer 83.000 euro per jaar). Daarnaast moet de woning een nieuwbouwwoning zijn en mag de koopprijs niet hoger zijn dan de vastgestelde grens.

Hoe werkt de terugbetaling van de koperskorting?

Wanneer je de woning verkoopt, moet je de ontvangen koperskorting terugbetalen aan het fonds. Dit zorgt ervoor dat het fonds revolverend blijft en toekomstige starters ook kunnen profiteren van de regeling.

Kan ik ook gebruik maken van het fonds voor bestaande woningen?

Nee, het fonds is specifiek bedoeld voor nieuwbouwwoningen. Het doel is om de bouw van nieuwe, betaalbare koopwoningen te stimuleren en zo het aanbod voor starters te vergroten.

Wat houdt het nationaal fonds betaalbare koopwoningen in?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, een mooi initiatief van stichting OpMaat, biedt starters een gouden kans om een betaalbare woning te bemachtigen. Dankzij een financiële bijdrage van het fonds kunnen starters een nieuwbouwwoning tegen een gereduceerde prijs, lager dan de marktwaarde, aankopen via de KoopStart-regeling. Wanneer de woning later verkocht wordt, vloeit deze bijdrage samen met een deel van de waardestijging terug naar het fonds, waarmee de cirkel rond is.

Waarom is het koopfonds opgericht?

De druk op de woningmarkt is onverminderd hoog, met name door het nijpend tekort aan betaalbare woningen. Een uitdaging die niet zomaar even opgelost is. Juist daarom biedt het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen, ook bekend als het Koopfonds, een helpende hand. Dit fonds is er speciaal voor koopstarters van vandaag en morgen, die dromen van een eigen, betaalbare woning. Door een steun in de rug te bieden, maakt het Koopfonds de weg vrij voor deze nieuwe huiseigenaren om hun woonwensen te realiseren, ondanks de uitdagende marktomstandigheden. Een initiatief dat hoop biedt en perspectief opent in een tijd waarin een eigen plek vinden allesbehalve vanzelfsprekend is.

Wat wil het koopfonds bereiken?

Met de komst van het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen wordt een nieuwe horizon geopend voor starters op de woningmarkt. Dit fonds zet zich in om nieuwbouwkoopwoningen binnen handbereik van starters te brengen, waardoor de droom van een eerste eigen huis werkelijkheid wordt. Door deze belangrijke stap worden deuren geopend die voorheen gesloten leken, en krijgen starters de kans om op eigen benen te staan in een markt die uitdagingen met zich meebrengt. Het is een welkome ontwikkeling die perspectief biedt en laat zien dat met gezamenlijke inspanningen, het mogelijk is om de woningmarkt toegankelijker te maken voor iedereen die aan het begin staat van hun wooncarrière.

Wie kunnen er aanspraak maken op het Koopfonds?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen staat klaar voor de koopstarter; voor hen die zich in het midden bevinden, te veel verdienen voor de sociale huursector maar te weinig voor de vrije koopmarkt. Dit fonds opent de deur naar de koopwoningenmarkt voor deze groep, door nieuwbouwwoningen binnen hun bereik te brengen. Speciaal gericht op starters met een inkomen tot tweemaal modaal (ongeveer €83.000 per jaar), maakt het fonds een woningaankoop mogelijk tot een bedrag van €390.000. De doelgroep voor het fonds bestaat uit huishoudens die een inkomen hebben dat te hoog is voor sociale huur, maar niet voldoende is om een woning op de vrije markt te kopen zonder financiële ondersteuning. Dit biedt een unieke kans voor deze inkomensgroep om een eigen plek te vinden in een markt die steeds uitdagender wordt, en brengt de droom van een eigen huis binnen handbereik. Het fonds zorgt ervoor dat starters een aanzienlijke koperskorting kunnen ontvangen, wat het mogelijk maakt om een eigen woning te kopen zonder direct te worden beperkt door hoge marktprijzen.

Wanneer wordt het fonds beschikbaar gesteld?

De vooruitzichten zijn goed: het Koopfonds zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 zijn deuren openen, een welkome ontwikkeling voor iedereen die droomt van een eigen thuis.

Welke typen woningen zijn beschikbaar via het Koopfonds?

Het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen maakt het mogelijk: nieuwbouwwoningen die voor een aanzienlijk lagere prijs dan de marktwaarde worden aangeboden, waardoor ze zowel bereikbaar als betaalbaar worden voor de starter. Zo kan een degelijke starterswoning, met een marktwaarde van €390.000, de jouwe zijn voor slechts €320.000 dankzij de koperskorting. Deze woningen, hoewel compact, blinken uit in kwaliteit en zijn het resultaat van de samenwerking tussen projectontwikkelaars, corporaties en gemeenten, allemaal gericht op het toegankelijk maken van de woningmarkt voor de beginnende koper.

Op welke manier gaat het fonds te werk?

Via het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen krijgt de starter de unieke kans om een woning aan te schaffen tegen een prijs die onder de marktwaarde ligt. Het verschil tussen deze twee bedragen, bekend als de koperskorting, vormt de sleutel tot deze mogelijkheid. Ontwikkelaars, corporaties en gemeenten die betaalbare nieuwbouwwoningen aanbieden, kunnen een beroep doen op het fonds om een groot deel van deze korting te financieren.
Wanneer de tijd komt dat de woning van eigenaar wisselt, wordt de ontvangen koperskorting, samen met een deel van de winst uit de waardestijging, teruggestort in het fonds. Hierdoor behoudt het fonds zijn revolverende karakter en kan het opnieuw een helpende hand bieden aan een andere starter op de woningmarkt. Door deze circulaire werking blijft het fonds duurzaam en beschikbaar voor toekomstige generaties starters.

× WhatsApp