Energie besparende voorzieningen (EBV) in je nieuwe hypotheek

Energie besparende voorzieningen (EBV) in je nieuwe hypotheek

Als je overweegt om een nieuwe hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek te herzien, is het interessant om energie besparende voorzieningen (EBV) in overweging te nemen. Energie besparende voorzieningen kunnen variëren van zonnepanelen en warmtepompen tot isolatie van dak, muren, vloer en hoogrendementsglas. Deze investeringen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar kunnen ook aanzienlijke financiële voordelen opleveren door lagere energiekosten.

Energiebesparende voorzieningen (EBV) omvatten technologische verbeteringen en aanpassingen aan een woning die gericht zijn op het verlagen van het energieverbruik en het verhogen van de energie-efficiëntie. Typische voorbeelden van EBV zijn zonnepanelen, warmtepompen, isolatie van dak, muren, en vloeren, en het plaatsen van hoogrendementsglas. Deze maatregelen leiden tot lagere energiekosten, verbeteren het wooncomfort, verhogen de woningwaarde en dragen bij aan een beter milieu.

Wat zijn energie besparende voorzieningen (EBV)?

Energie besparende voorzieningen zijn verbeteringen aan je woning die het energieverbruik verminderen en de duurzaamheid van je huis verhogen. Voorbeelden van EBV zijn:

 • Zonnepanelen: Deze zetten zonlicht om in elektriciteit en verminderen je afhankelijkheid van het energienet.
 • Isolatie: Goede isolatie van dak, muren en vloeren houdt de warmte beter vast in de winter en buiten in de zomer, wat je energieverbruik aanzienlijk verlaagt.
 • Warmtepompen: Deze systemen gebruiken warmte uit de lucht of grond om je huis te verwarmen, wat veel efficiënter is dan traditionele verwarmingssystemen.
 • HR++ of triple glas: Door hoogrendementsglas te installeren, verbeter je de isolatiewaarde van je ramen, wat helpt om energie te besparen.

Waarom investeren in EBV?

Investeren in energie besparende voorzieningen heeft meerdere voordelen:

 • Energiekosten: Je energierekening gaat omlaag, wat op lange termijn veel kan schelen.
 • Wooncomfort: Je huis wordt comfortabeler door een stabielere binnentemperatuur.
 • Milieu: Minder energieverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.
 • Waarde van je woning: Huizen met een hoger energielabel kunnen meer waard zijn en sneller verkocht worden.

Door deze voordelen is het duidelijk dat het investeren in EBV niet alleen goed is voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor het comfort en de waarde van je huis. Denk dus goed na over deze mogelijkheden wanneer je een nieuwe hypotheek overweegt.

Zonnepanelen woning

De impact van EBV op je hypotheekaanvraag

Als je overweegt om energie besparende voorzieningen te integreren in je woning, kan dit ook invloed hebben op je hypotheekaanvraag. Hier zijn enkele manieren waarop EBV je hypotheek kunnen beïnvloeden.

Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Wanneer je investeert in energie besparende voorzieningen, kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger hypotheekbedrag krijgen. Banken en andere hypotheekverstrekkers mogen extra lenen bovenop de standaard hypotheeklimiet, omdat de energiebesparingen uiteindelijk zorgen voor lagere maandelijkse energiekosten. Dit extra bedrag kan oplopen tot ongeveer €9.000 bovenop je reguliere hypotheeklimiet, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de aard van de investeringen. Maak gebruik van onze handige tool; maandelijkse hypotheeklasten berekenen.

Financieringsopties voor EBV

Naast het verhogen van je hypotheek, zijn er andere financieringsopties beschikbaar voor het implementeren van energie besparende voorzieningen:

 • Groene leningen: Speciale leningen met vaak een lagere rente, bedoeld voor duurzame investeringen zoals EBV.
 • Energiebespaarbudget: Sommige hypotheekverstrekkers bieden een speciaal budget dat je kunt gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Dit budget wordt vaak gekenmerkt door gunstige voorwaarden, zoals een lagere rente.
 • Subsidies en regelingen: De overheid biedt vaak subsidies of fiscale voordelen voor mensen die investeren in energiebesparende voorzieningen. Deze kunnen variëren per gemeente of regio, dus het is belangrijk om goed te onderzoeken welke opties er zijn in jouw gebied.

Praktische stappen om EBV te implementeren

Wanneer je besluit om energie besparende voorzieningen toe te voegen aan je huis, zijn er enkele praktische stappen die je moet volgen om van start te gaan.

Bepalen welke EBV geschikt zijn voor je woning

Niet elke woning is geschikt voor elke vorm van energiebesparende voorziening. Het is belangrijk om een energieaudit te laten uitvoeren door een professional. Deze kan beoordelen welke voorzieningen het meest effectief zullen zijn voor jouw specifieke situatie. Bijvoorbeeld, de ligging van het dak is cruciaal voor de effectiviteit van zonnepanelen, en de huidige isolatiestatus kan bepalen welke isolatiemaatregelen nodig zijn.

Het proces van het aanvragen van EBV-subsidies

Het aanvragen van subsidies voor energiebesparende maatregelen kan complex zijn, maar het is vaak de moeite waard vanwege de financiële besparingen die het kan opleveren. Begin met het controleren van de beschikbaarheid van subsidies op de website van je gemeente of via nationale programma’s. Het is ook verstandig om contact op te nemen met een financieel adviseur of een gespecialiseerd bureau dat kan helpen bij het aanvragen van deze subsidies.

Kosten en besparingen van EBV

Investeren in energiebesparende voorzieningen vraagt initieel om een financiële investering, maar op lange termijn kun je aanzienlijke besparingen realiseren. Hieronder volgt een uitleg over de kosten en besparingen die gepaard gaan met de meest populaire EBV.

Kostenoverzicht van populaire energiebesparende voorzieningen

De initiële kosten voor het installeren van energiebesparende voorzieningen kunnen variëren afhankelijk van de soort en omvang van de maatregelen. Hier zijn enkele richtprijzen:

 • Zonnepanelen: De kosten voor zonnepanelen hangen af van het aantal panelen en het type. Gemiddeld kost een systeem voor een eengezinswoning tussen de €4.000 en €6.000.
 • Isolatie: De prijs voor het isoleren van een huis varieert. Dakisolatie kan tussen de €3.000 en €5.000 kosten, spouwmuurisolatie rond de €2.000, en vloerisolatie kan oplopen tot ongeveer €1.500 voor een gemiddelde woning.
 • Warmtepompen: Een lucht-water warmtepomp kost gemiddeld tussen de €5.000 en €7.000, afhankelijk van de capaciteit en het type woning.

Hoeveel kun je besparen met EBV?

De besparingen door het gebruik van energiebesparende voorzieningen kunnen aanzienlijk zijn. Een paar voorbeelden:

 • Zonnepanelen: Deze kunnen jaarlijks tot €600 besparen op je energierekening.
 • Isolatie: Goede isolatie kan je jaarlijkse energiekosten met ongeveer 25% verlagen, afhankelijk van de voorheen bestaande isolatie.
 • Warmtepompen: Deze kunnen, in combinatie met goede isolatie, je energiekosten halveren vergeleken met traditionele verwarmingssystemen.
Energiebesparende voorzieningGemiddelde kosten (€)Gemiddelde jaarlijkse besparing (€)Geschatte terugverdientijd (jaren)
Zonnepanelen4,000 – 6,0006007 – 10
Dakisolatie3,000 – 5,00030010 – 17
Spouwmuurisolatie2,00020010
Vloerisolatie1,50015010
Warmtepompen5,000 – 7,00040012.5 – 17.5
HR++ glas3,000 – 4,50025012 – 18
Energiebesparende voorzieningen en gemiddelde terugverdienperiode

EBV en de waarde van je woning

Investeren in energiebesparende voorzieningen kan ook de waarde van je woning verhogen. Dit is belangrijk om te overwegen, zowel voor je eigen wooncomfort als voor de toekomstige verkoopwaarde van je huis.

Hoe EBV de marktwaarde beïnvloedt

Huizen met goede energiebesparende voorzieningen en een hoger energielabel trekken vaak meer kopers aan en kunnen hogere verkoopprijzen realiseren. Potentiële kopers zijn steeds meer op zoek naar woningen die duurzaam zijn en lagere energiekosten bieden.

Toekomstbestendig wonen met EBV

Door nu te investeren in energiebesparende voorzieningen maak je je woning toekomstbestendig. Dit betekent dat je huis voldoet aan de steeds strengere milieueisen en energiebesparingsnormen die in de toekomst waarschijnlijk verplicht zullen worden.

Veelgestelde vragen over energie besparende voorzieningen

Ten slotte is het nuttig om een sectie met veelgestelde vragen (FAQ) op te nemen om lezers extra te informeren over specifieke details of zorgen die ze kunnen hebben.

Hoe kies je de juiste EBV voor je huis?

Het kiezen van de juiste energiebesparende voorzieningen hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd en staat van je huis, je budget en je toekomstplannen. Een energieaudit kan helpen om te bepalen welke voorzieningen het meest effectief zijn.

Hoe snel verdien ik mijn investering in EBV terug?

De terugverdientijd van energie besparende voorzieningen varieert afhankelijk van het type voorziening, de initiële kosten en de energiebesparingen die het oplevert. Gemiddeld verdien je investeringen zoals zonnepanelen binnen 7 tot 8 jaar terug, terwijl isolatie vaak al binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend kan worden door de lagere energiekosten.

Zijn er overheidsregelingen beschikbaar om de kosten van EBV te dekken?

Ja, er zijn diverse overheidsregelingen die helpen bij het financieren van energiebesparende voorzieningen. Denk aan subsidies, groene leningen, en belastingvoordelen. Deze regelingen kunnen variëren per gemeente en provincie, dus het is aan te raden om de lokale overheidswebsites te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Hoe weet ik welke EBV het beste is voor mijn woning?

De keuze voor specifieke energie besparende voorzieningen hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd en conditie van je huis, je huidige energieverbruik en je klimaat. Een energieaudit uitgevoerd door een professional kan inzicht geven in de meest effectieve maatregelen voor jouw specifieke situatie.

Kan ik EBV combineren met een bestaande hypotheek?

Ja, het is mogelijk om investeringen in energie besparende voorzieningen te combineren met een bestaande hypotheek door middel van een bouwdepot of door de hypotheek te verhogen. Hier zijn vaak wel specifieke voorwaarden aan verbonden, zoals het hebben van voldoende overwaarde en de goedkeuring van de hypotheekverstrekker.

Wat zijn de meest kosteneffectieve EBV?

Sommige voorzieningen zoals dak- en spouwmuurisolatie bieden snel een hoog rendement tegen relatief lage kosten. Zonnepanelen en warmtepompen vereisen een grotere initiële investering maar bieden op lange termijn aanzienlijke besparingen en verhoogde woningwaarde.

× WhatsApp