Mijn eerste huis kopen

Mijn eerste huis kopen

Je eerste huis kopen is erg spannend. Niet zo vreemd ook, want het gaat om veel geld. Het regelen van de hypotheek is vakwerk, waar wij jou graag bij helpen. Een huis kopen kunnen wij namelijk minder spannend maken en wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt, met natuurlijk betaalbare maandlasten. Wat komt er kijken bij het kopen van je eerste huis?

Door de hoge huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt is het belangrijk om goed beslagen de huizenmarkt te betreden. Bij een bezichtiging van een huis al weten wat je kunt bieden, kan jou een voorsprong geven op andere geïnteresseerden. Jouw hypotheekadviseur van Het Florijnhuys kan vooraf al aangeven wat je maximaal kunt bieden. Vooral voor starters op de huizenmarkt is dit belangrijke informatie.

Een huis kopen als starter? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen:

  • Wat kan ik maximaal lenen?
  • Kan ik zonder vast contract wel een hypotheek afsluiten?
  • Hoeveel eigen geld heb ik eigenlijk nodig?

Wij geven in een persoonlijk gesprek graag antwoord op deze vragen.

Een eerste huis kopen met Het Florijnhuys in Groningen

Voor jou als starter is er vaak meer mogelijk dan je denkt

We hebben al heel veel starters mogen helpen. Daarbij leveren we altijd maatwerk voor iedere unieke situatie. We zijn gespecialiseerd in de volgende bijzondere situaties:

  • Arts in opleiding
  • Promovendus / onderzoeker
  • Startende ondernemers
  • Familiebankhypotheek
  • Generatiehypotheek
  • Garantstelling en mededebiteurschap
  • Starterslening
  • Van huur naar koop

Laat het ons weten als je meer wilt weten over bovenstaande zaken, we denken graag met je mee.

Bereken het zelf

Wil je graag alvast een indicatie van de mogelijkheden? Maak gebruik van de onderstaande tool: Let op: de tool is indicatief. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, Het Florijnhuys levert maatwerk. We vertellen je graag meer.


Vrijblijvend kennis maken?

Je kunt bij ons altijd op een laagdrempelige manier vrijblijvend kennismaken. Dit kan bij ons op kantoor of bij jou thuis. Ook telefonisch afspreken of online via beeldbellen is mogelijk. Tijdens een kosteloos oriëntatiegesprek kunnen we samen de haalbaarheid van je wensen bespreken. En kunnen we alvast een indicatie geven van de maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten.

Een eerste huis kopen met Het Florijnhuys in Groningen

Het Florijnhuys helpt je graag!

Op zoek naar financieel advies voor je eigen woning of beleggingspand? Bel dan voor meer informatie naar 050 – 211 08 52 of vul ons contactformulier in via onderstaande knop.

Florijnhuys visitekaartje

Welke hypotheekvormen zijn er?

Nu je weet wat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek is het belangrijk om na te denken wat voor soort hypotheek je wilt gaan afsluiten. Middels het kiezen van de hypotheekvorm geef je aan hoe je de hypotheek wilt aflossen. Hierbij heb je de keuze uit 3 verschillende soorten hypotheken.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand af. De hypotheekrente die je maandelijks dient te betalen neemt gedurende de looptijd af omdat de resterende schuld door aflossing steeds kleiner wordt.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, dit bedrag omvat zowel de rente als het af te lossen bedrag. Aan het einde van de looptijd is de gehele lening terugbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tot de einddatum alleen de rente. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd dien je de lening in één keer af te lossen.

Huis kopen als starter

Na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract, volgt een belangrijke stap. Je hebt een akkoord bereikt met de verkopers, maar nu moet je de financiering nog regelen. Wist je, dat je niet meer dan de waarde van de woning kan lenen? De bijkomende kosten betaal je met eigen spaargeld. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek heb je de keuze uit twee hypotheekvormen, namelijk:

  • Annuïteitenhypotheek
  • Lineaire hypotheek

In beide hypotheekvormen los je de hypotheekschuld gedurende de looptijd volledig af. Het grote verschil is dat je met de lineaire hypotheek met hogere maandlasten begint die steeds lager worden. Bij een annuïteitenhypotheek heb je gelijkblijvende maandlasten. Ten opzichte van de lineaire hypotheek zijn de maandlasten in de eerste helft van de looptijd lager. Dit geldt in ieder geval voor de periode dat je de hypotheekrente vastzet. Door de lage hypotheekrente kun je tegen een aantrekkelijke rente nu kiezen voor een lange rentevast periode.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Lagere maandlasten in de eerste helft van de looptijd
  • Gelijkblijvende bruto maandlasten
  • Volledige aflossing van de hypotheekschuld

Voordelen van de lineaire hypotheek:

  • De maandlasten worden na iedere maand iets lager
  • Je lost sneller af op de hypotheekschuld
  • Volledige aflossing van de hypotheekschuld

Hypotheektips:

  • Wil je overbieden op een huis? Laat je hypotheekadviseur uitrekenen of het financieren haalbaar is en wat je maandlasten worden. Je eerste woning kopen moet wel betaalbaar zijn.
  • Wil jij je huis verduurzamen? Je kunt vaak extra lenen door het verduurzamen.
  • Schakel een onafhankelijk hypotheekadviseur in. Zo krijg je de best beschikbare hypotheek met de laagste maandlasten.
  • Wil je zekerheid? Zet dan de hypotheekrente voor een langere periode vast.

 

Een eerste huis kopen met Het Florijnhuys in Groningen

Inleg eigen vermogen

Bij het kopen van een huis kun je niet zonder een eigen vermogen. Met spaargeld betaal je namelijk de bijkomende lasten die onvermijdelijk zijn bij het kopen van een huis. Het gaat bijvoorbeeld om de notariskosten, de taxatiekosten, eventuele makelaarscourtage en de advies- en bemiddelingskosten. Als je een huis koopt tot € 440.000,- kun je vrijgesteld worden voor het betalen van de overdrachtsbelasting. De voorwaarden die hiervoor gelden, spreken onze hypotheekadviseurs graag met je door.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Wat je aan eigen geld nodig hebt, verschilt per geval. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je overdrachtsbelasting moet betalen, of je een hypotheek met of zonder NHG afsluit en of je ook een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld. Je kunt het eenvoudig zelf berekenen met onze berekentool.

Hoe lang zet je de hypotheekrente vast?

Sinds begin 2022 zijn de hypotheekrentes aan het stijgen. Nog steeds zijn het lage hypotheekrentes als je het vergelijkt met het verleden. In overleg met je hypotheekadviseur kies je voor een bepaalde rentevast periode. Kiezen voor een periode van bijvoorbeeld 20 jaar, heeft als voordeel dat je de komende 20 jaren jouw bruto maandlasten vast kunt zetten. Wat voor jou persoonlijk de verstandigste keuze is, kan jouw hypotheekadviseur samen met jou bepalen.

De aankoopkosten zijn deels aftrekbaar

In de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting kun je de kosten voor het kopen van het huis deels aftrekken van de belastingen. Van de volgende kosten voor het kopen van een bestaande woning, krijg je een deel terug van de Belastingdienst indien je aan de voorwaarden voldoet:

  • Notariskosten voor de hypotheekakte en kadastrale rechten
  • Taxatiekosten
  • NHG provisie
  • Bereidstellingsprovisie (rente in de offerte verlengen)
  • Advies- en bemiddelingskosten

8 Stappenplan eerste huis kopen

Je eerste woning kopen is een stap in een onbekende wereld. Om je voor te bereiden op de te zetten stappen, laten we jou in ons stappenplan zien wat je kunt verwachten.

Stap 1 – Hoeveel kun je lenen op je inkomen

Voordat je op een huis kunt bieden, moet je eerst weten wat je te besteden hebt. Met een goede financiële onderbouwing weet je hoeveel je kunt bieden en welke maandlasten je kunt verwachten na het kopen van een huis. Online kun je al een indicatie krijgen van je maximale hypotheek. Samen met je hypotheekadviseur kun je het nauwkeuriger bepalen.

Stap 2 – Zoek het ideale huis

Nu ga je op zoek naar het huis van je dromen. Door de krapte op de huizenmarkt kan dit een lastig traject zijn, maar je hebt als voordeel dat je al weet wat je kunt bieden. Het kan ook gaan om een huis waar nog het nodige aan moet gebeuren. Een verbouwing aan het huis kun je namelijk ook meefinancieren in een hypotheek. Samen kunnen we vaststellen wat de ideale hypotheek is als je ook nog geld voor een grondige verbouwing nodig hebt.

Stap 3 – Bezichtigen van koophuizen

Het leukste deel van de zoektocht is het bekijken van huizen die je eventueel gaat kopen. Bezichtigingen zijn ook leerzaam. Na meerdere bezichtigingen kun je beter een beeld vormen wat je wel en niet wilt in een huis. Je kunt hierdoor beter voor jezelf omschrijven wat je belangrijk vindt. Nieuwe inzichten kunnen zorgen voor andere eisen die je aan huizen stelt.

Stap 4 – Onderhandelingen over de koopsom

Het onderhandelen over de koopsom is spannend. In veel gevallen is er geen sprake meer van onderhandelen, maar je moet een bod neerleggen. Daarna is het afwachten wat de verkopers van jouw bod vinden. Doordat je via onze hypotheekadviseurs al goed weet wat je kunt bieden, kun je onbezorgd de onderhandelingen in gaan.

Stap 5 – Handtekening zetten onder het koopcontract

Als je het winnende bod hebt, kun je het voorlopig koopcontract ondertekenen. Nu ben je klaar voor het aanvragen van de hypotheek. Daar komt véél bij kijken, maar daar hoef jij je niet druk over te maken. Onze hypotheekadviseurs nemen jou al het werk uit handen.

Een eerste huis kopen met Het Florijnhuys in Groningen

Stap 6 – In gesprek met de onafhankelijk hypotheekadviseur

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke gebeurtenis met grote financiële gevolgen voor tientallen jaren. Graag helpen wij je met het nemen van de benodigde beslissingen. Dit doen we met een advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Op basis van jouw persoonlijke financiële situatie adviseren we je onder andere over:

  • Hoogte van het lenen bedrag
  • Terugbetalen van de lening
  • Duur van de rentevaste periode
  • Betaalbaarheid bij pensionering

We brengen diverse risico’s in kaart, denk hierbij aan de betaalbaarheid van de hypotheek bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Ook adviseren we je graag over gerelateerde verzekeringen, zoals een levensverzekering, woonlastenbeschermer of een woonhuisverzekering. De energielasten en de duurzaamheid van je huis zijn tegenwoordig ook belangrijk. Wij kijken samen met jou hoe je kunt besparen op de energielasten en hoe je het verduurzamen van je huis kunt financieren.

Na afloop van het adviesgesprek ontvang je het financieel advies in de vorm van een adviesrapport.

Stap 7 – De best passende hypotheek vinden

Nadat je ons adviesrapport hebt ontvangen, gaan we voor je op zoek naar de best passende hypotheekverstrekker met een gunstig voorstel. We nemen nagenoeg alle hypotheekaanbieders mee in de vergelijking. De hypotheek met de beste voorwaarden en de laagste maandlasten, vragen we voor je aan.

Wij verzamelen en controleren alle benodigde informatie en documenten die voor de hypotheekaanvraag nodig zijn en sturen deze namens jou door naar de hypotheekaanbieder. Zodra we de hypotheekofferte hebben ontvangen, bespreken we deze samen. Na ondertekening van de hypotheekofferte blijven we jouw hypotheekaanvraag monitoren totdat je bij de notaris bent geweest en het huis van jou is.

Stap 8 – Overdracht bij de notaris

Er moet veel gebeuren tot de overdracht bij de notaris, maar daar heb jij de hypotheekadviseur voor om dat te regelen. Je zult nog gevraagd worden om bijvoorbeeld het sturen van een werkgeversverklaring en loonstroken. Je hoort van je hypotheekadviseur wat er moet gebeuren. De datum bij de notaris wordt gepland en je krijgt een uitnodiging voor de overdracht van de woning. Het huis is van jou!

Heb je een koopwens? Haak niet af om de verkeerde redenen. Financieel is er namelijk vaak meer mogelijk dan vooraf gedacht. Het is wel belangrijk om eerst een afspraak in te plannen met een hypotheekadviseur voordat je jezelf op de huizenmarkt stort.

Heb je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG-hypotheek)?
Je kunt in aanmerking komen voor een NHG hypotheek bij een huis tot een koopsom van € 355.000 in 2023. Aanvullend wordt ook nog getoetst of je voldoet aan de normen die gelden voor een NHG-hypotheek.

Waar moet je op letten bij het kopen van je eerste huis?

Voordat je start met het kopen van een huis kun je jouw gegevens opvragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierin staan de schulden die op jouw naam staan. Mogelijk staan er nog oude kredieten open, die je niet meer gebruikt. Door het opschonen van de registraties in het BKR kun je voorkomen dat je door een oude lening minder aan hypotheek krijgt. BKR-registraties kun je laten verwijderen door de instantie die de registratie erin heeft gezet.

Kun je zonder partner een huis kopen?

Door de hoge huizenprijzen hebben vooral starters zonder een partner het moeilijk op de huizenmarkt. Het moet namelijk lukken om voldoende hypotheek te krijgen op één inkomen. Toch kun je als alleenstaande wel een huis kopen. Onze onafhankelijk hypotheekadviseurs kunnen voor jou berekenen hoeveel hypotheek je maximaal op jouw inkomen krijgt.

Kun je met schulden op je naam een huis kopen?

Ondanks schulden kun je toch een huis kopen. Het hebben van schulden zorgt wel voor een lagere maximale hypotheek op jouw inkomen. Toch kun je een hypotheek afsluiten met een schuld op jouw naam.

Hoe kunnen ouders helpen bij het kopen van een huis?

Er zijn meerdere manieren voor ouders om kinderen te helpen met het kopen van een huis. In 2024 kunnen ze dan € 28.947,- schenken om zo het kopen eenvoudiger te maken. Ouders kunnen bijvoorbeeld ook garant of borg staan of een hypotheek verstrekken aan hun kinderen.

Hoeveel eigen geld heb je nodig voor het kopen van een huis?

De bijkomende kosten bij het kopen van een huis kun je niet meefinancieren in een hypotheek. Daar heb je dus spaargeld voor nodig. Voor het kopen van een huis van € 325.000,- moet je rekening houden met € 16.000,- tot € 18.000,- aan spaargeld. De kosten kunnen lager zijn als je als starter recht hebt op vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

Wanneer heeft een starter recht op vrijstelling voor de overdrachtsbelasting?

Heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en ben je tussen 18 en 35 jaar oud? Je hebt recht op de vrijstelling bij het kopen van een huis met een maximale koopsom van € 440.000,-.

Moet ik een studieschuld melden bij het aanvragen van een hypotheek?

Als de geldverstrekker vraagt of je een studieschuld hebt, ben je wettelijk verplicht om hier eerlijk op te antwoorden. De geldverstrekker moet namelijk inschatten of een aan te vragen hypotheek voor jou financieel verantwoord is.

Eerste huis kopen – vrijblijvend hypotheekgesprek bij Het Florijnhuys Heb jij je eerste droomhuis op het oog en wil je weten of je een hypotheek kan krijgen? Het Florijnhuys helpt je graag om een onafhankelijk hypotheekadvies te geven.

Wat heb je nodig om een eerste huis te kopen?

Hopelijk zijn de meeste vragen die je had al beantwoord in dit artikel. Echter is het goed om nog een aantal punten in overweging te nemen, denk hierbij aan de volgende;

– Breng je wensen in kaart
– Kijk ook buiten de stad
– Vraag advies aan een aankoopmakelaar of huur deze in

Je zult ongetwijfeld nog meer vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Kan je een huis kopen zonder spaargeld?

Het kopen van een huis zonder eigen geld is niet langer mogelijk. Sinds 2018 zijn er regels ingesteld waardoor je niet meer dan 100% van de waarde van de woning kunt lenen, dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de betaling van bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Het precieze bedrag dat je nodig hebt voor je nieuwe huis hangt af van je persoonlijke situatie en of je een bestaand huis of een nieuwbouwwoning op het oog hebt.

× WhatsApp
© Het Florijnhuys 2024