Hypotheek voor nieuwbouw

Hypotheek voor nieuwbouw

Een hypotheek voor nieuwbouw afsluiten is niet te vergelijken met het financieren van een al bestaande woning. Onze hypotheekadviseurs weten waar een hypotheek voor nieuwbouw aan moet voldoen. Bij nieuwbouw is het namelijk nog belangrijker om goed te weten welke stappen je moet zetten bij het regelen van de hypotheek.

Bij nieuwbouw koop je in eerste instantie een stuk grond waar nog niets op staat. Toch sluit je al een hypotheek af voor de bouwgrond. Tijdens de bouw moeten er ook steeds weer bedragen beschikbaar zijn voor het betalen van de aannemer. Dit lijkt op het eerste oog een lastige opdracht, maar gelukkig kunnen wij jou bij de hand nemen en je in alle stappen begeleiden. Altijd een vraagbaak achter de hand hebben met een hypotheekadviseur van het Florijnhuys, is een geruststellende gedachte.

Een eerste huis kopen met Het Florijnhuys in Groningen

Waar moet je rekening mee houden bij nieuwbouw?

Los van de financiering zijn er meer facetten waar je rekening mee moet houden. Het kopen van een nieuw te bouwen huis is een langlopend proces. Tussen het kopen van het huis en er daadwerkelijk in wonen zit meestal minimaal één jaar, en vaak duurt het nog wel langer. Tijdens de bouw heb je hierdoor een lange periode dubbele woonlasten. Aanvullend moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals meerwerk, bouwrente en het aanleggen van de tuin. Nadat de woning is opgeleverd lijkt het nog steeds op een bouwplaats. Een nieuwbouwhuis staat namelijk vaak in een nieuwe wijk waar de komende jaren nog veel moet gebeuren.

Bereken het zelf

Wil je graag alvast een indicatie van de mogelijkheden? Maak gebruik van de onderstaande tool: Let op: de tool is indicatief. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, Het Florijnhuys levert maatwerk. We vertellen je graag meer.


Maandlasten bij nieuwbouw

De aankoopkosten voor een nieuw huis zijn relatief hoog. Daar krijg je een energiezuinige woning voor terug. Tegenwoordig worden huizen niet meer aangesloten op gas, en je kunt erop rekenen dat het huis optimaal geïsoleerd wordt. Met hulp van je hypotheekadviseur kun je de maandlasten van de hypotheek zo laag mogelijk houden. De hoogte van de hypotheekschuld en de hoogte van de maandlasten hangen nauw samen met de kosten die je maakt met nieuwbouw. Het gaat onder andere om de volgende kosten:

  • Meerwerk – Dit zijn de kosten die je maakt om extra wensen te realiseren. Meerwerk ontstaat bijvoorbeeld door het plaatsen van extra stopcontacten of door het plaatsen van een uitbouw. Het gaat om de kosten die oorspronkelijk niet begroot waren en dus extra zijn.
  • Renteverlies – Tijdens het bouwen wordt een deel van het hypotheekbedrag gereserveerd in een bouwdepot. Vanuit het bouwdepot betaal je rekeningen die te maken hebben met de bouw. Zolang het geld in het bouwdepot staat, betaal je meestal meer rente dan dat je aan rente gecompenseerd krijgt. Deze kosten worden het renteverlies genoemd.
  • Bouwrente – Dit zijn de kosten die je betaalt aan de bouwer zonder dat de koopakte al is getekend. De bouwrente is vaak een onderdeel van de koop-/ en aannemingsovereenkomst.

De maandlasten bij nieuwbouw worden niet alleen lager door minder energielasten, ook rekenen banken vaak een lagere hypotheekrente voor nieuwbouw. Banken weten namelijk dat nieuwe huizen waardevast zijn en dat ze hierdoor dus minder risico’s lopen.

Het Florijnhuys Hypotheek adviseur Groningen
Het Florijnhuys Hypotheek adviseur Groningen

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

De overwaarde uit je vorige woning kun je gebruiken voor je nieuwe woning. Ook als je woning nog niet verkocht is. Met een overbruggingshypotheek krijg je een voorschot op de verkoopwaarde van je te verkopen woning. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke extra lening, waarvan je de maandlasten betaalt tot de oude woning verkocht is. Door de overbruggingshypotheek heb je dus dubbele lasten. Met de overwaarde los je de schuld weer af. Een overbruggingskrediet heeft geen invloed op de hypotheekrenteaftrek.

Maximale hypotheek berekenen

Op onze website kun je zelf de maximale hypotheek op je inkomen berekenen. Het zelf berekenen van het maximale bedrag is niet aan te raden voor een nieuwbouw hypotheek. Welk bedrag je in totaal nodig hebt, is sterk afhankelijk van de koop- en aanneemsom, van meerwerk en het renteverlies tijdens de bouw. Alleen de aankoopsom van het perceel is vooraf duidelijk. De overige kosten kun je onder voorbehoud berekenen samen met je hypotheekadviseur. Meerwerk moet wel mee te financieren zijn en hetzelfde geldt voor renteverlies tijdens de bouw. Bij bestaande bouw hangt de maximale hypotheek ook af van de marktwaarde van het huis. Bij nieuwbouw wordt er niet gesproken over marktwaarde.

Profiteer van de beschikbare subsidies

Op verschillende manieren kun je profiteren bij het verder verduurzamen van je huis. Subsidies kun je recht op hebben tijdens de bouw, maar ook later kun je nog baat hebben bij een beschikbare subsidie. Vanuit de overheid wordt het ook steeds belangrijker om het milieu zo weinig mogelijk te belasten, en daar willen ze graag aan meebetalen. Er is geen subsidie voor het duurzaam bouwen, maar wel voor maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp. Op de website van Milieucentraal.nl lees je er meer over.

Zelf een huis bouwen

Je kunt nieuwbouw ook zelf of met een beetje hulp bouwen. Bij het in eigen beheer bouwen kun je een architect inschakelen om het huis precies naar wens te laten bouwen. Dit gaat je namelijk niet lukken met projectbouw. Wat de gevolgen zijn van deze keuze, kan jouw hypotheekadviseur jou ook over bijpraten. Houd wel rekening met hogere kosten dan bij projectbouw het geval is. Het voordeel is dat je iets unieks in de buurt kunt bouwen. En je kunt het huis exact afstemmen op jouw wensen.

Wij verzorgen de hypotheekofferte en regelen graag de volledige financiering voor jou. De adviseur rekent ook gelijk voor je uit wat de dubbele lasten worden.

Het Florijnhuys Hypotheek adviseur Groningen

Vanaf wanneer hypotheek betalen bij nieuwbouw?

Na het zetten van de handtekening in de hypotheekakte is de hypotheek afgesloten. In eerste instantie betaal je een deel van de hypotheeklasten. De grond is bijvoorbeeld gekocht en de bouw moet nog starten. De hypotheeklasten lopen op zodra de bouw vordert. Na iedere betaling uit het bouwdepot stijgt jouw hypotheeklast.

Wat kun je meefinancieren in een hypotheek voor nieuwbouw?

Het nog beter verduurzamen van je nieuwe woning kun je meefinancieren in de hypotheek. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld meerwerk, bouwrente en een overbruggingskrediet. Verbeteringen en uitbreidingen aan het huis kun je meefinancieren, uiteraard wel in overleg met de bank. Spullen in jouw huis, zoals meubels, kun je niet meefinancieren in een hypotheek.

Hoe werkt een hypotheek bij nieuwbouw?

Het financieren van een nieuwbouw huis gaat anders dan het financieren van een bestaande woning. In eerste instantie koop je alleen de grond. Het resterende bedrag aan hypotheek wordt eerst in een bouwdepot gezet en voor een deel direct gebruikt voor het betalen van kosten. De kosten voor de bouw worden betaald vanuit het bouwdepot. Na iedere betaling uit het depot, betaal je weer hogere hypotheeklasten.

Wanneer dien je een hypotheek aan te vragen bij nieuwbouw?

Na het ondertekenen van een koop- en aanneemovereenkomst kun je pas een hypotheek afsluiten. Zonder een onderpand heb je ook geen hypotheek. Gedurende het bouwproces stijgt jouw hypotheekschuld in stapjes. Zodra de bouw klaar is en het huis is opgeleverd, heb je pas de volledige hypotheekschuld opgenomen.

Wanneer gaat je hypotheek in bij nieuwbouw?

Met een getekende koop- en aannemingsovereenkomst kun je ook een hypotheek afsluiten. De financiering voor een nieuwbouw huis gaat in fases. Je betaalt bijvoorbeeld eerst de hypotheeklasten voor de aangekochte kavel. De bouw wordt vervolgens voldaan vanuit het bouwdepot.

× WhatsApp