Stappenplan voor aankoop eerste woning

Stappenplan voor aankoop eerste woning

Hieronder staat een stappenplan voor de aankoop van jouw eerste woning. Wij lichten specifieke vragen graag persoonlijk toe.

Stappenplan voor aankoop eerste woning - Stap 1

Stap 1. Mogelijkheden onderzoeken – Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Voordat je op zoek gaat naar je eerste eigen woning is het belangrijk om eerst te onderzoeken wat je mogelijkheden zijn. Wat kun je maximaal lenen en welke maandlasten zijn voor jou betaalbaar? Heb je voldoende spaargeld of kun je hulp inschakelen van familie? En wat komt er eigenlijk nog meer kijken bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek?

Maatwerk voor starters

Voor jou als starters is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Heb je een tijdelijk contract, of ben je in dienst bij een uitzendbureau? Arbeidsmarktscan, perspectiefverklaring, hulp van ouders, starterslening, van huur naar koop. We denken graag met je mee en maken graag kennis door middel van een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Bereken het zelf

Wil je graag een indicatie van de mogelijkheden? Maak gebruik van de onderstaande tool: Let op: de tool is indicatief. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Het Florijnhuys levert maatwerk, we vertellen je graag meer.


Stap 2. Op zoek naar je eerste woning

Dankzij een goede voorbereiding weet je wat je financiële mogelijkheden zijn en kun je gerichter op zoek gaan naar je (eerste) woning! Vaak begint de zoektocht online en als je interesse is gewekt kun je vrijblijvend een bezichtiging van de woning inplannen. Tijdens de bezichtiging moet het natuurlijk direct goed voelen. Je gaat er tenslotte zelf voor enkele jaren of langer wonen.

Stappenplan aankoop eerste woning - Stap 2
Stappenplan aankoop eerste woning - Stap 3

Stap 3. Bieden en onderhandelen

Je hebt je droomwoning gevonden en voordat je het weet ben je aan het onderhandelen met de verkopende partij. Maar hoe gaat het onderhandelen eigenlijk? Bied je niet te veel voor de woning? Houd je nog wel genoeg budget over voor de gewenste verbouwing?

Hoe staat het eigenlijk met het onderhoud en de technische staat van de woning? Ga je het onderhandelen alleen doen of schakel je hulp in van bijvoorbeeld een aankoopmakelaar? Misschien wil je eerst een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Het Florijnhuys heeft veel connecties en wij brengen je graag met ons netwerk in contact.

Ontbindende voorwaarden

Wist je dat je ook een bod kan uitbrengen onder bepaalde voorwaarden? Bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Hiermee kun je de aankoop ongedaan maken indien je bijvoorbeeld onverhoopt toch de benodigde hypotheeksom niet kan lenen of omdat het onderhoud van de woning toch slechter is dan van tevoren ingeschat. Door het opnemen van ontbindende voorwaarden kun je het risico van het betalen van een boete voorkomen (meestal 10% van koopsom). We vertellen je hier graag mee over.

Stap 4. Hypotheek regelen

Je bod is geaccepteerd, van harte gefeliciteerd! Zodra de onderhandelingen succesvol zijn afgerond, ga je de voorlopige koopovereenkomst ondertekenen. Nu is het tijd om de hypotheek te regelen voordat je naar de notaris toe gaat. Wij helpen je graag met een passend hypotheekadvies en gaan voor jou op zoek naar de best passende geldverstrekker.

Onafhankelijk advies of naar de bank?

Jij wilt toch ook graag onafhankelijk advies? Of ga je naar de eigen bank voor hypotheekadvies van maar één aanbieder? Wij zijn bij nagenoeg alle banken aangesloten en nemen ook jouw eigen bank in de vergelijking mee.

Samen gaan we op zoek naar een hypotheek die het beste bij jouw persoonlijke situatie, wensen en toekomstplannen past.

Bekijk via de knop onze werkwijze voor het afsluiten van een hypotheek.

Stappenplan voor aankoop eerste woning - Stap 4
Stappenplan voor aankoop eerste woning - Stap 5

Stap 5. Notaris en verhuizen

Zodra we samen een passende hypotheek voor je hebben geregeld, kun je een afspraak maken bij de notaris voor de aankoop en overdracht van de woning. De notaris controleert of alle documenten correct zijn en of aan alle voorwaarden is voldaan. De uitboeking van de hypotheek vindt ook via de notaris plaats en na ondertekening van alle benodigde documenten ben je officieel eigenaar van de woning en kun je gaan verhuizen!

Het Florijnhuys helpt je graag!

Op zoek naar financieel advies voor je eigen woning of beleggingspand? Bel dan voor meer informatie naar 050 – 211 08 52 of vul ons contactformulier in via onderstaande knop.

Florijnhuys visitekaartje

Welke hypotheekvormen zijn er?

Nu je weet wat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek is het belangrijk om na te denken wat voor soort hypotheek je wilt gaan afsluiten. Middels het kiezen van de hypotheekvorm geef je aan hoe je de hypotheek wilt aflossen. Hierbij heb je de keuze uit 3 verschillende soorten hypotheken.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand af. De hypotheekrente die je maandelijks dient te betalen neemt gedurende de looptijd af omdat de resterende schuld door aflossing steeds kleiner wordt.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, dit bedrag omvat zowel de rente als het af te lossen bedrag. Aan het einde van de looptijd is de gehele lening terugbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tot de einddatum alleen de rente. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd dien je de lening in één keer af te lossen.

× WhatsApp