Veelgestelde vragen
Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het weten via info@hetflorijnhuys.nl.
Antwoorden op veelgestelde vragen
Hypotheekadvies
Een eerste gesprek met de hypotheekadviseur is gratis. In dit gesprek wordt berekend wat je kunt lenen en wat de maandlasten van de nieuwe hypotheek worden. Zodra je de opdracht geeft aan de hypotheekadviseur om de hypotheek te regelen betaal je advies- en bemiddelingskosten. Lees hier meer over de werkwijze van Het Florijnhuys.
Een hypotheekadviseur brengt je ongeveer tussen € 2.000,- en € 3.500,- in rekening voor het regelen van je hypotheek. Dat is niet alleen voor het advies en het afsluiten van de hypotheek. De hypotheekadviseur neemt al het regelwerk uit handen, zodat jij op de datum van de overdracht zo kunt aanschuiven bij de notaris.
Jouw hypotheekadviseur regelt alles vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot de overdracht bij de notaris. De adviseur zorgt er ook voor dat alles in de juiste volgorde verloopt. Het verstrekken van hypotheekadvies is maar een klein onderdeel van de taak van een hypotheekadviseur.
Let er vooral op of een hypotheekadviseur onafhankelijk is. De onafhankelijk hypotheekadviseur kijkt naar welke geldverstrekker goed bij jou past wat betreft de voorwaarden en de premie. De niet onafhankelijk hypotheekadviseur heeft maar de keuze uit één of enkele geldverstrekkers.
Onafhankelijk hypotheekadvies wil zeggen dat de adviseur niet verbonden is aan een bank of een andere geldverstrekker. Door deze ongebondenheid zoekt de adviseur binnen tientallen banken naar de voor jou beste en goedkoopste hypotheek. Zo krijg je de hypotheek die goed bij jou past.
De adviseur van de bank heeft maar een beperkte keuze in hypotheekproducten. Meestal krijg je een hypotheek aangeboden die ze zelf in hun assortiment hebben. De onafhankelijk hypotheekadviseur kan uit tientallen geldverstrekkers de voor jou meest geschikte hypotheek kiezen.
Een eerste oriënterend gesprek is gratis bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. In dit gesprek bespreekt de hypotheekadviseur met jou wat je maximaal kunt lenen op het inkomen en hoe hoog de woonlasten worden na het afsluiten van de hypotheek. Zodra de hypotheekadviseur de hypotheek gaat regelen, worden er advies- en bemiddelingskosten in rekening gebracht.
Hypotheken
Studieschulden worden niet geregistreerd bij het BKR. Een bank kan dus niet zien of jij een studieschuld hebt. Bij het afsluiten van een hypotheek is het wel één van de vragen die geldverstrekkers stellen voordat ze jou een hypotheek verstrekken.
Let naast de hoogte van de hypotheekrente ook op de kwaliteit van de hypotheek en de aan de hypotheek gekoppelde verzekeringen. Een goede hypotheek past goed bij jouw toekomst en jouw verwachtingen. De hoogte van de hypotheekrente is maar een onderdeel waar je op moet letten.
Een hypotheekadviseur kan nauwkeurig voor je berekenen wat je maximaal kunt lenen op jouw inkomen. Online zijn er rekentools beschikbaar, maar deze geven slechts een indruk van de maximale hypotheek. Een hypotheekadviseur neemt andere afhankelijkheden mee, die niet allemaal verwerkt zitten in online berekeningen.
Over de hoogte van de maandlasten krijg je in het eerste gesprek met je hypotheekadviseur al duidelijkheid. Het gaat niet alleen om de hypotheeklasten, maar ook om de premies die je gaat betalen voor de noodzakelijke verzekeringen. Ook over de teruggave van de Belastingdienst kan de hypotheekadviseur je direct duidelijkheid geven.
Welke hypotheekvorm je kiest, is volledig afhankelijk van je wensen en de toekomstdoelen. Je kunt kiezen voor een volledige aflossing van de hypotheekschuld gedurende de looptijd. Of je kiest voor lagere maandlasten en nog wel een hypotheekschuld op de einddatum van de hypotheek.
Sommige hypotheekvormen zit een volledige aflossing in tijdens de looptijd. Andere hypotheekvormen, zoals de aflossingsvrije hypotheek, gaan ervan uit dat er een schuld overblijft op de einddatum van de hypotheek. Het wel of niet volledig aflossen kan invloed hebben op de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.
Hypotheekrente
Er is niet één bank die in alle gevallen en altijd de laagste hypotheekrente vraagt. Het is een kwestie van goed vergelijken. De hoogte van de hypotheekrente is namelijk ook nog afhankelijk van factoren. Morgen kunnen de rentes ook weer hoger of lager liggen dan vandaag. Jouw hypotheekadviseur kan de voor jou laagste hypotheekrente selecteren.
De voor de eigen woning betaalde hypotheekrente is aftrekbaar onder voorwaarden. Wat hiervoor de eisen zijn, hangt ook nog af van wanneer jouw hypotheek is afgesloten. Voor een nieuwe hypotheek geldt dat de hypotheekrente alleen volledig aftrekbaar is als je de hypotheekschuld afbetaalt gedurende de looptijd.
Het Florijnhuys helpt je graag!
Op zoek naar financieel advies voor je eigen woning of beleggingspand? Bel dan voor meer informatie naar 050 – 211 08 52 of vul ons contactformulier in via onderstaande knop.
Welke hypotheekvormen zijn er?
Nu je weet wat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek is het belangrijk om na te denken wat voor soort hypotheek je wilt gaan afsluiten. Middels het kiezen van de hypotheekvorm geef je aan hoe je de hypotheek wilt aflossen. Hierbij heb je de keuze uit 3 verschillende soorten hypotheken.
Lineaire hypotheek
Met een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd een vast bedrag per maand af. De hypotheekrente die je maandelijks dient te betalen neemt gedurende de looptijd af omdat de resterende schuld door aflossing steeds kleiner wordt.
Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, dit bedrag omvat zowel de rente als het af te lossen bedrag. Aan het einde van de looptijd is de gehele lening terugbetaald.
Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tot de einddatum alleen de rente. Je hypotheekschuld blijft gedurende de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd dien je de lening in één keer af te lossen.