Een ander huis kopen
Wil je een ander huis kopen? Waarschijnlijk heb je veel vragen. Hoe werkt een overbruggingshypotheek? Kan ik mijn huidige hypotheekrente meeverhuizen? Moet ik eerst mijn huis verkopen voordat ik een ander huis koop?
Wij helpen je graag met al jouw vragen en denken graag met je mee. Bekijk ons overzichtelijke stappenplan om te weten wat je te wachten staat.
Hypotheek meenemen naar de nieuwe woning
Door het verkopen van je huidige woning los je de hypotheek op het huis af. Je kunt de gemaakte afspraken met de bank meenemen naar de volgende koopwoning. Je hebt bijvoorbeeld nog recht op een rentevastperiode van 10 jaar in je huidige hypotheek. Als er een lage hypotheekrente is vastgelegd, is het interessant om de gunstige condities mee te verhuizen. Het meeverhuizen van je hypotheek is niet altijd mogelijk. In de voorwaarden van jouw hypotheek moet staan dat de hypotheek mee te verhuizen is. Een nadeel van het meeverhuizen van de hypotheek is dat je voor de nieuwe hypotheek ook vastzit aan de huidige bank.
Naast de hoogte van de hypotheekrente kun je fiscaal gezien ook de hypotheekvormen meeverhuizen. Dat kan interessant zijn als je bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 hebt. In hypotheken afgesloten op of na 1 januari 2013 heeft het kiezen voor bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek tot gevolg dat je de betaalde hypotheekrente niet kunt aftrekken van de belasting. Andere hypotheekvormen die je mee kunt verhuizen zijn bijvoorbeeld de spaarhypotheek en de beleggingshypotheek. Uiteraard berekenen wij voor jou of het meeverhuizen van de hypotheek ook echt voordelen biedt.
Vrijblijvend kennis maken?
Je kunt bij ons altijd op een laagdrempelige manier vrijblijvend kennismaken. Dit kan bij ons op kantoor, bij jou thuis of op de zaak. Ook telefonisch afspreken of online via beeldbellen is mogelijk. Tijdens een kosteloos oriëntatiegesprek kunnen we samen de haalbaarheid van je wensen bespreken. En kunnen we alvast een indicatie geven van de maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten.
Bereken het zelf
Wil je graag alvast een indicatie van de mogelijkheden? Maak gebruik van de onderstaande tool: Let op: de tool is indicatief. Soms is er meer mogelijk dan je denkt, Het Florijnhuys levert maatwerk. We vertellen je graag meer.
Stappenplan ander huis kopen
Je hebt al ervaring met het kopen van een woning. Een ander huis kopen is complexer dan toen je, je eerste huis kocht. Je hebt namelijk al een woning en een hypotheek. Waarschijnlijk heb je veel vragen:
- Hoe zit het eigenlijk met de overwaarde van mijn huidige woning?
- Moet ik eerst mijn eigen huis verkopen? Of kan ik eerst een ander huis kopen?
- Kan ik een overbruggingshypotheek afsluiten?
- Zijn de dubbele maandlasten betaalbaar?
- Kan ik een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
- Mag ik aflossingsvrij lenen?
- Kan ik mijn spaarhypotheek of beleggingshypotheek meeverhuizen?
- Kan ik de verbouwing meefinancieren? Hoe werkt een bouwdepot?
Wij geven in een persoonlijk gesprek graag antwoord op deze vragen.
Hoe werkt het als ik jullie inschakel?
Het kopen van een ander huis regelen wij van A tot Z voor je. Toch is het handig om te weten welke stappen je doorloopt in het proces. Het begint met het verkennen van de mogelijkheden en het weten wat de financiële gevolgen zijn van het kopen van een ander huis. Je huidige woning speelt ook nog een rol in het proces. Of je eerst moet kopen of eerst je eigen huis moet verkopen, verschilt per geval. Hierover krijg je advies van onze hypotheekadviseurs.
Stap 1 – Weten wat er mogelijk is
Voordat je op zoek gaat naar een ander huis, moet je eerst weten wat er mogelijk is. Indicatief kun je op onze website berekenen wat de maximale hypotheek is op jouw inkomen. Samen met jouw hypotheekadviseur kun je het nauwkeuriger vaststellen. De maximale hypotheek is daarnaast ook afhankelijk van wat er aan maandlasten bij jou past. De maandlasten moeten namelijk passen in jouw financiële huishouden.
Stap 2 – Je droomhuis zoeken en kopen
Nu komt de leukste stap, namelijk het vinden van een huis. Wetende wat je kunt besteden, zorgt ervoor dat je nu gericht op zoek kunt naar de voor jou perfecte woning. Je stelt voor jezelf een eisenlijstje samen en het speuren naar huizen kan beginnen. Tot de tweede helft van 2022 was het vinden van een huis lastig. Er waren erg veel potentiële kopers en er werd massaal overboden. Sindsdien is de huizenmarkt meer gedraaid in het voordeel van de kopers. Neem gerust de tijd om het meest ideale huis te vinden. Bied niet meer dan de maximale hypotheek. Moet je boven jouw maximum bieden om het huis te kopen? Overleg eerst met je hypotheekadviseur om te voorkomen dat de financiering toch niet gaat lukken.
Koop een huis onder voorbehoud van de financiering. Door dit voorbehoud kun je nog onder de koop uit als het afsluiten van een hypotheek door omstandigheden toch niet lukt.
Stap 3 – Plan een afspraak met ons in en wij regelen de financiering van het huis
Jouw taak zit erop. Nu is het een kwestie van een afspraak inplannen en ons de opdracht geven om de hypotheek te regelen. Wij vragen een offerte aan bij de bank met de beste deal. Daarna vragen we nog een aantal stukken bij jou op. We houden je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen. Wij zorgen er ook voor dat je oude hypotheek wordt afbetaald. Neem je overwaarde mee uit je oude woning? Ook dit begeleiden wij.
Stap 4 – Naar de notaris en het huis is van jou
De laatste stap is het zetten van een paar handtekeningen bij de notaris en de sleutels in ontvangst nemen. Wij zorgen ervoor dat alle stukken op tijd bij de notaris zijn voor de overdracht. Je tekent voor het op naam krijgen van het huis en voor het koppelen van de hypotheek aan het huis. Het huis is gekocht!
Heb je overwaarde of een restschuld?
Door de sterk gestegen huizenprijzen sinds 2013 heb je waarschijnlijk een overwaarde in je oude woning. Deze overwaarde kun je gebruiken voor het (deels) betalen van de andere woning. Je hebt last van een restschuld als de hypotheek op de vorige woning groter is dan de verkoopwaarde van het huis. Ook met een restschuld is het vaak mogelijk om een andere woning te kopen. Win hierover wel advies in bij je hypotheekadviseur voordat je een ander huis koopt.
Met een overbruggingskrediet kun je alvast een andere woning kopen, zonder dat de oude woning verkocht is. Met een overbruggingskrediet krijg je de overwaarde uit de te verkopen woning voorgeschoten door de bank. Zodra je huidige woning verkocht is, wordt de overbruggingshypotheek weer afbetaald.
Je hypotheek meeverhuizen of niet?
Je neemt jouw hypotheek alleen mee naar de volgende koopwoning als het jouw voordeel geeft. Door de gestegen hypotheekrentes kan het verstandig zijn om jouw huidige hypotheek mee te nemen. Toch heb je waarschijnlijk ook nog een aanvullende hypotheek nodig. Dat speelt als je volgende koopwoning duurder is dan je huidige woning.
Of een ander huis kopen mogelijk is, hangt af van de huidige overwaarde en je inkomen. Voor senioren kunnen de mogelijkheden ook nog afhankelijk zijn van het pensioeninkomen. Een hypotheekadviseur kan voor jou berekenen wat er mogelijk is.
Je kunt een nieuw huis kopen als je huidige huis nog niet verkocht is. Dit kan ook als de koop van een ander huis deels wordt gefinancierd met de overwaarde in je huidige huis. Met een overbruggingskrediet kun je in een nieuwe hypotheek al de overwaarde uit je vorige woning meenemen. Na het verkopen van het huis wordt het overbruggingskrediet afbetaald met de overwaarde.
Ja, je kunt in een nieuwe hypotheek een restschuld meefinancieren. De bank moet de optie wel bieden en je inkomen moet hoog genoeg zijn voor de hypotheeklasten en de meegefinancierde restschuld. Banken kunnen beperkende voorwaarden stellen bij het meefinancieren. Je moet de restschuld bijvoorbeeld binnen 15 jaren afbetalen.
Wil je een ander huis kopen, maar weet je niet wat de mogelijkheden zijn? We kunnen altijd helpen met goed onderbouwd advies gericht op jouw persoonlijke situatie. Het is ook verstandig om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Het gaat namelijk om grote financiële belangen. Wij zijn hét kantoor voor deskundig advies in de regio Noord-Nederland. Dat doen we al bijna 20 jaar.